Semplice eleganza
Írta: Kozma Zsuzsanna Módosítás: (2012 január 27) Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

Megemlékezés a vörösiszap katasztrófa áldozatairól

 

A vörös iszap katasztrófa áldozatairól emlékeztek meg annak egy éves évfordulóján október 4-én az iszapömlés által leginkább sújtott településeken Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen.


Devecserben ünnepélyes keretek között adták át azt a 8 hektáros emlékparkot, melynek helyén a katasztrófa előtt számos ház állt. A megemlékezésen Pintér Sándor belügyminiszter úr megköszönte a mentésben és az otthonukat elvesztő családok elszállásolásban, segítésében részt vevő szervezetek, szolgálatok, intézmények és civilek segítségét, munkáját, s helytállásukért kitüntetéseket adott át azok képviselőinek és Devecser, Kolontár valamint Somlóvásárhely polgármestereinek.
A nap folyamán többek között átadásra került a felújított Rotary ház, mely a jövőben a város zeneiskolájának ad majd helyet. A házban és a település Kastélykönyvtárában is több a katasztrófáról, mentésről és újjáépítésről szóló, festmény és fotó kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.


Kolontáron Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára mondott beszédet.  A községben egy a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen felépített, ötszáz négyzetméteres emlékhelyet avattak fel, melynek területén egy erdélyi fafaragók által készített életfát helyeztek el. Tili Károly polgármester elmondta, hogy a jövőben egy lélekharang is felállításra kerül a katasztrófát bemutató tanösvény egyik állomásaként. 


Somlóvásárhelyen
16 órai kezdettel a település művészeti csoportjainak részvételével tartottak megemlékezést.
Az iszap nem csupán 3 település életét változtatta meg teljesen. Egy kb 40 km2-nyi területen tapasztalható a negatív hatása, mely főként a mezőgazdaságot érinti súlyosan, mivel az itt termelt zöldségek és gyümölcsök még évekig nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.
A károsultak Makovecz Imre és munkatársai által tervezett házai már felépültek, lakhatási gondjaik megoldódtak, többen elköltöztek a településekről s emiatt, valamint az emberek betegségektől való félelme miatt a helyi kereskedők forgalma is csökkent.