Semplice eleganza
Írta: Fülöp Zsolt Módosítás: (2012 február 06) Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

VÖRÖS HALÁL AJKÁRÓL

Vörös halált is okozó iszap öntötte el Kolontár, Devecser településeket és Somlóvásárhely egy részét, majd tovább vonulva pusztított Somlójenő, Tüskevár irányában.  

 

Megdöbbentő tragédia helyszíne volt a mai napon néhány településünk. 43 éve ismerem a Torna patak ezen veszélyes helyzetét, de ilyet, ehhez hasonlót nem láttam még. Somlóvásárhely-i gyerekként többször láttunk pirosló Torna patakot, vagy a lugtól habzó vizet annak medrében, de ehhez foghatót még soha. Iszonyatos volt ezt látni. Hogyan fordulhatott ilyen elő? Látjuk-e, egyáltalán felfogható-e mai tudásunkkal ennek a katasztrófának minden következménye.

Sok ezerszer haladtam el gyerekkorom óta a zagytározók mellett Kolontár után Ajkára tartó utamon. Viszont az utóbbi években rendkívüli magasságba emelkedtek ezen zagytározók gátjai. Monstrumként hívták fel magukra, veszélyeikre a figyelmet. Mégis félelmünk ellenére bíztunk a szakemberek tudásában, felelősségérzetük erejében. Tévedtünk. Talán a haszon megint felülírt mindent? Felülírta több ezer ember biztonságát?

Legkevesebb 82-en különböző szintü égési sérülést szenvedtek. Több eltűnt személyt keresnek. Két halálos áldozatról is beszámoltak már a híradások.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.